Vodka och brännvin

alla | kryddat | okryddat | genever

Vodka och brännvin kan till synes tros vara samma sak, de är båda destillerade spritdrycker gjorda av säd eller potatis. Vodka har dock högre krav på renhet än brännvin. Brännvin kan även tillverkas utifrån ett större antal av råvaror. Brännvin är ofta kryddad och drickes då gärna som snaps. Vodka är framförallt vanligt som en drinkingrediens. Många av de nya smaksatta vodkorna profilerar sig dock som lämpliga såväl i drinkar som att drickas rena som de är med is.

Slumpa brännvin / vodka | Sök inom brännvin / vodka

Vodka: drinkarnas konung

Brännvin, eller vodka, framställdes för första gången på 1400-talet i Ryssland, förmodligen i närheten av St Petersburg - produkten var säkerligen då dock rätt olik den vodka vi dricker idag. Det var först senare med nya metoder för destillering och filtrering som vodkan kom att börja likna den vodka vi dricker idag.

Vodkans främsta användningsområde idag är inom drinkvärlden, då den tack vare sin neutrala smak är lätt att kombinera med så gott som allt. På senare tid har även en mindre revolution skett i branschen i och med introducering av smaksatta vodkor.