Tequila

Tequila är spritdrycken många symboliserar med Mexiko, och mycket riktigt är det härifrån som tequila härstammar. Tequila tillverkas från ett destillat av tequilaagave. Det finns även andra sorters arter inom agavesläktet och samlingsnamnet för drycker baserade på dessa r mezcal, till vilken grupp tequila alltså tillhör. Tequila lämpar sig väl till drinkar men även att dricka som den är till passande mat eller som en avec.

Slumpa tequila | Sök inom tequila

Tequila: ingen kaktussprit

Tequila är ett destillat av agavesaft ifrån agaveplantan - vilken inte alls är någon kaktus, även om många av någon anledning fått för sig det. Aztekerna i Mexico framställde alkoholhaltiga drycker baserade på agavesaften för över 2000 år sedan - när spanjorerna kom på 1600-talet tyckte de att dryckerna var för svaga och började destillera drycken, stegen mot dagens tequila var tagna.

Sitt första genombrott fick tequilan under förbudstiden i USA, då stora mängder smugglades in - under 90-talet fick tequilan sitt genombrott i Europa och var ett tag det trendigaste man kunde dricka - hysterin har nu lagt sig något, men samtidigt har ett mer djupt intresse börjat att sprida sig.