Rom : smaksatt

alla | ljus | mörk | smaksatt

Rom är idag en av världens vanligaste spritdrycker och är ett destillat gjort utifrån melass eller saft från sockerrör. Rom finns av olika typer, en grov klassifiicering är ljus rom och mörk rom. Inom respektive klass kan ytterligare sorter identifieras. Ljus rom är vanligast som drinkingrediens medan den mörka romen lagras längre och med sin rikare smak är mer lämplig att dricka som den är. På senare tid har även smaksatt rom, vilket är ljus rom i grunden, blivit allt vanligare i barer runt om i världen.

Slumpa rom | Sök inom rom

a - ö | bild | ursprung | populärast | pris

Bacardi Apple  Bermuda | 350 kr/l
Bacardi Coco  Internationellt | 327 kr/l
Bacardi Grand Melón  Internationellt | 350 kr/l
Bacardi Limón  Internationellt | 350 kr/l
Bacardi Razz  Internationellt | 350 kr/l
Negrita Lemon  Frankrike | 284 kr/l

Rom: från Columbus till smaksatt

Christopher Columbus introducerade 1493 sockerrören för de karibiska öarna - som snabbt anammade idéen om sockerproduktion. Ganska snart upptäckte man att resterna efter produktionen, den s k melassen, började jäsa om den späddes ut och fick stå i solsken. Inom kort började man destillera de jästa produkterna och romen var född, redo att spridas över kontinenterna.

Huvudsakligen brukar man dela upp romen i ljus rom och mörk rom. Ljus rom har inledningsvis varit den betydande vid drinkblandning, men på senare tid har även den mörka romen fått vara grunden till en hel del drinkrecept. Dessutom har utbudet numera kompletteras med ett antal smaksatta varianter - där ett antal välkända produkter är Bacardi Limón, Bacardi Apple, Bacardi Razz och Bacardi Grand Melón.