Öl: porter & stout

Porter och stout är närbesläktade typer av öl. Framförallt är det den så kallade Irish stout, dit till exempel Guinness hör, som har likheter med porter. Portern är smakmässigt aningen sötare. Karakteristiskt för stout och porter är att rostad malt och rostat omältat korn används vid bryggningen.

Slumpa fram en porter eller stout | Sök inom porter och stout

Stout: mörk, fyllig & besk

Stouten är ett mycket mörkt, nästan svart, fylligt och kraftigt beskt öl med väldigt låg sötma - som av många direkt associeras till Guinness ifrån Irland. Maltet till en stout är kraftigt rostat, vilket ger just dess mörka färg och alkoholhalten varierar ifrån 4 till 10 procent. Tidigare var en stout en kraftigare variant av portern, men har idag ärats som en egen typ. Gränsen emellan de två typerna är dock fortfarande något suddig.

Porter: den söta lillebrorsan

Porter kan med andra ord klassas som stoutens lillebror, och är också det ett mörkt och fylligt öl, dock med en viss sötma. Porter har sitt ursprung i London, som en svart ale som skapades i och med att vissa pubar blandade billigare ölsorter med riktigt moget och fylligt öl. Inte sällan kan man i en porter ana en viss nyans av choklad och kaffe som träder fram i humlebeskan.

Läs mer i ölguiden.

Relaterat

Varför inte en bok om öl?

En handbok öl

"En handbok öl" är uppföljaren till förra årets succé "En ölbok". Det kompakta formatet gör att du med enkelhet kan ta med dig lektyren när det är dags för ölprovning, pubbesök eller resa. Författaren är ingen mindre än ölgurun Jan-Erik "Janko" Svensson.

Pris: 81 kr | Mer info / Köp | Visa böcker om öl