Öl: ale

Ursprungligen är ale ett engelskt överjäst öl som kan tillverkas på många olika sätt, i olika varianter med skiftande smak, färg och styrka. Ale är idag ett samlingsnamn för överjästa öl, och det är den högre jäsningstemperaturen som ligger bakom namnet. Det ett flertal sorters ale så som irish ale, bitter ale, brown ale, mild ale, cream ale, old ale, pale ale med flera. Läs mer om olika sorters öl.

Slumpa fram en ale | Sök inom ale

Ale: ölets berg-och-dal-bana

Ale har haft något av en berg-och-dal-bana i popularitet. Mot slutet av 1800-talet, när lagerölen dök upp, fick dess popularitet ett baklag och konsumtionen av ale minskade. På senare tid, i takt med att intresset för öl har ökat, har dock en viss frammarsch kunnat konstateras. I Storbritannien har dock kärleken till alen bestått, även när den naggats i kanten på andra fronter. Bitter ale är Englands nationaldryck efter teet, med en välhumlad något syrlig smak. Har en kopparaktig färg, samt en låg kolsyrehalt och en alkoholhalt runt 4 procent. Läs mer i ölguiden.

Relaterat

Varför inte en bok om öl?

En handbok öl

"En handbok öl" är uppföljaren till förra årets succé "En ölbok". Det kompakta formatet gör att du med enkelhet kan ta med dig lektyren när det är dags för ölprovning, pubbesök eller resa. Författaren är ingen mindre än ölgurun Jan-Erik "Janko" Svensson.

Pris: 81 kr | Mer info / Köp | Visa böcker om öl