Whiskyguiden

Kanadensisk whisky

Kanadensisk whisky

GUIDER » WHISKYGUIDEN » KANADENSISK WHISKY

Kanadensisk whisky påminner i mångt och mycket om amerikansk whiskey, då produktionsförfarandet i stort sett är likadant - man destillerar främst ifrån majs, men även med vete råg och rågmalt. Väldigt sällan är kanadensisk whisky av typen straight, utan istället är de så kallade blends.

Många blends innehåller flera rye whiskey, och därför producerar varje destilleri ofta flera sorter. Man producerar också en bourbonliknande whisky samt ttyper av corn whisky för att använda i sina blandningar. Generellt sett används ungefär 20 olika sorter till en blend. Kombinationerna kan vara väldigt skiftande och är alltid hemliga, t.ex. kan trippeldestillerad malt blandas med enkeldestillerad kornwhisky o.s.v. Lagring sker alltid i minst tre år.

Smaken har ofta lite kryddiga och bittersöta inslag, och även vissa nyanser av söt vaniljsmak - men är i det stora hela ofta ganska mjuka i sin karaktär. Även till Kanada kom whiskykulturen med skotska, och även irländska, immigranter - merparten av alla kanadensisk whisky produceras i de östra delarna, nära gränsen mot USA.

Det var faktiskt tack vare USA:s förbudstid som kanadensisk whisky fick sitt uppsving, då den illegalt smugglades in i USA - inte sällan hjälpte destillerierna till genom att tappa whiskyn på flaskor och burkar som till synes innehöll helt andra varor.

Visa alla kanadensiska whisky på dricka.se

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

296

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:51

1

295

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:51

1

294

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:51

1

293

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:51

1

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!

Relaterat

Läs och lär dig ännu mer!

Stora boken om whisky

En av världens främsta whiskyskribenter ger i "Bonniers stora bok om whisky" en komplett redogörelse över hur whisky framställs, hur olika sorter får sin säregna karaktär och mycket mera. Boken, som är given för en whiskyentusiast, tar läsaren med på en resa över hela världen.

Pris: 209 kr | Mer info / Köp | Visa böcker om whisky