Drinkguiden

Cocktail vs Longdrink

Cocktail vs Longdrink

GUIDER » DRINKGUIDEN » COCKTAIL VS LONGDRINK

Vad är vad

För att få det hela klart redan från början, inleder vi med att skillnaden mellan en cocktail och en longdrink. En cocktail är en relativt liten, och därmed inte så långvarig drink - runt ca 6-9 cl (7 i tävlingssammanhang). Inom cocktails brukar man göra en andra uppdelning; pre-dinner cocktail och after-dinner cocktail - som är precis vad de låter som. En pre-dinner bör vara torr och aptitretande, medan en after-dinner gärna kan vara söt och gräddig - ungefär som en efterrätt.

Cocktailen kan serveras i två sorters cocktailglas, beroende på om den serveras med eller utan is. Det klassiska cocktailglaset av Martinityp, med fot, är avsett för cocktails utan is - och ett whiskeyglas (ibland också kallat rocksglas) används i det fallet cocktailen är serverad med is.

En longdrink i sin tur, serveras i ett highballglas - vilket innebär att glaset nu rymmer lite drygt 30 cl. I vissa fall kan denna volym dock upptas av en stor del is, åtminstone på de inte alltid fullt så kvalitativa barer som kan hittas framförallt utomlands.

Tanken med en longdrink är, vilket namnet antyder, att den ska vara något längre - dessutom passar den bättre då man ska dansa, då risken att man spiller är något mindre. Förutom ovannämnda klasser har vi även shots, som oftast består av max 6 cl och egentligen helst två ingredienser (denna "regel" har dock tänjts ut något) samt drickes på stående fot så att säga; snabbt med andra ord. Champagnedrinkar att inte förglömma, och inte heller kaffedrinkar med den numera klassiska Irish Coffee. Shots serveras lämpligen i shotsglas, champagnedrinkar i, ja just det, champagneglas. För kaffedrinkar kan det variera något, men ofta används ett stort glas med fot.

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

312

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:52

1

311

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:52

1

310

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:52

1

309

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:52

1

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!

Relaterat

Läs och lär dig ännu mer!

Största drinkboken

Drinkar, den kompletta drinkhandboken, är en komplett redogörelse som presenterar alltifrån historien bakom drinkarnas uppkomst till populära citat. Givetvis även en mängd drinkrecept - såväl klassiska som nyare. Dessutom tipsar boken om vad ett bör barskåp bör innehålla, hur du bäst hanterar is och mycket mer.

Pris: 139 kr | Mer info / Köp | Visa fler böcker