Cuba Libre

DRINKAR » ROMDRINK

Cuba Libre har vid mer än ett tillfälle erhållit nöjet att benämnas med epitet "Världens mest populära drink". Bakom de idag relativt simpla ingredienserna ligger en story väl värd att nämna. Vi befinner oss på Kuba, under det Spansk-Amerikanska kriget vid sekelskiftet. En grupp permitterade soldater tillhörande de amerikanska signaltrupperna har samlats vid en bar i Old Havanna. Ganska snart anländer en kapten till baren och beställer en drink bestående av rom och cola med is och en limeklyfta. Intresset för drinken väcks hos de övriga soldaterna, då kaptenen nöjt inmundigar sin nykomponerade drink - och ganska snart får bartendern snabbt vaska fram en ny omgång av kaptenens uppfinning till de övriga.

I samband med att ännu en omgång anländer till borden föreslår en av soldaterna att man gemensamt skall skåla "Por Cuba Libre" - för att fira det nyligen befriade Kuba. Kaptenen nappar på förslaget och ropar ut "Cuba Libre" varpå samtliga unisont svarar upp med "Cuba Libre" och glasen höjs. Drinken Cuba Libre är född.

Sedan dess har de båda dryckerna, Bacardi Rom och Coca-Cola, tagit sina egna vägar och spridits runt klotet - för att återförenas i symbios även i andra länder och världsdelar. Hit till Sverige kom Cuba Libre som en av de första kolsyrade drinkarna på 50-talet, strax efter andra världskriget. Än idag är Cuba Libre om inte den mest populära så en av de mest välbeställda drinkarna runt om i världen - så nästa gång; beställ inte en "rom och cola", utan dra till med det lite mer sofistikerade "Cuba Libre" och känn historiens vingslag...

Cuba Libre's drinkrecept

6 cl Ljus rom
15 cl Coca cola
2 st Lime- eller citronklyftor

Vad som skall göras

Fyll nätt och jämnt ett highballglas med iskuber, bygg vidare med romen och fyll upp med colan. Pressa den ena klyftan över (släng den därefter, eller släpp ner i glaset), den andra klyftan adderar du som garnityr på kanten. Avsluta med att röra om i glaset med en drinkpinne som du låter vara kvar.

Taggar för Cuba Libre

klassisk  

Verktyg: spara, dela & web2.0:a

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

60

Ahkdgalse skrev tisdagen den 9 februari 2021, kl 04:58

canada pharmacies online prescription drugs without prior prescription no 1 canadian pharcharmy online

59

JbnbThype skrev mndagen den 8 februari 2021, kl 22:09

prescription prices comparison best 10 online canadian pharmacies pharmacy discount

58

Fqhhgalse skrev mndagen den 8 februari 2021, kl 04:13

canada drugs canadian government approved pharmacies pharmacy online prescription

57

Lokugalse skrev onsdagen den 13 januari 2021, kl 10:09

mail order pharmacy usa pharmacy best online pharmacy

Tyck till

Medlem!? Logga in fr att inte vara anonym!