Caipirinha

DRINKAR » ROMDRINK

Caipirinha är något av Brasiliens nationaldrink och baseras på den inhemska spritsorten Cachaça. Drinkreceptet var länge okänt utanför landets gränser men i samband med att cachaçan gjorde entré på den internationella marknaden så har Caipirinha gjort detsamma, med stor framgång.

I Brasilien så serveras Caipirinha i så gott som varje bar, restaurang och hem. I originalreceptet, som presenteras här, är det limefrukten som agerar smaksättare. I Brasilien blandas det dock varianter av Caipirinhas, under benämningen Caipifruta, med alla möjliga frukter såsom mango, kiwi, ananas och passionsfrukt. I vissa fall tillsätts även kondenserad mjölk.

Cachaça är, precis som rom, baserad på sockerrör. Skillnaden är den att rom vanligtvis framställs av melass och att cachaça är ett destillat av sockerrörssaft. Denna metod anses göra att sockersmaken bibehålls på ett bättre sätt. I ursprungslandet Brasilien så finns det flera tusen olika sorters cachaça. På baren Academia da Cachaca i Rio de Janerio erbjuds ett utbud på inte mindre än 3500 olika flaskor.

Här i Sverige är utbudet dock betydligt mer begränsat (fem sorter återfinns hos Systembolaget), vilket har resulterat i att cachaçan ofta ersätts av ljus rom (såsom Bacardi) - vilket egentligen inte gör något. Faktum är dock att detta drinkrecept går under ett eget namn; Caipirissima.

Varianterna av Caipirinha än fler än så, alla med egna namn. Om cachaçan istället ersätts av mörk rom så erhålles en Monte Cristo. Med vodka går drinken under namnet Caipiroska (eller Caipivodka). CaipirItaly använder sig istället av Campari Bitter. Utforska utbudet av de olika varianterna och hitta din egen favorit.

För övrigt så är ordet Caipirinha en så kallad diminutiv variant av ordet caipira - vilket fritt översatt innebär en person som kommer från landet, snarlikt den amerikanska benämningen "hillbilly". Numera innebär Caipirinha dock mycket sällan något annat än drinken Caipirinha.

Caipirinha's drinkrecept

4 - 6 cl Cachaça
En halv Lime i klyftor
1 msk Rörsocker eller råsocker

Vad som skall göras

Muddla limeklyftorna och sockret i botten av ett rocksglas (whiskyglas/tumblerglas). Att muddla innebär just att pressa ur juicen ur frukten direkt i glaset. Om en muddlerstav saknas går det lika bra att använda en vanlig sked eller dylikt.

Häll därefter på spriten och rör om. Fyll nu upp glaset med krossad is och tillsätt en drinkpinne och ett sugrör.

Taggar för Caipirinha

exotisk  

Verktyg: spara, dela & web2.0:a

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

176

RoyalCBD.com skrev tisdagen den 2 march 2021, kl 16:45

iBQNgu I'а†ve learn several excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to make the sort of wonderful informative web site.

175

Clarkfrima skrev mndagen den 1 march 2021, kl 01:22

6ys55 yoanz 3vmt

174

suba suba skrev torsdagen den 7 november 2019, kl 16:37

ony0q1 You made some good points there. I looked on the internet for the subject and found most individuals will consent with your website.

173

suba suba skrev lrdagen den 26 oktober 2019, kl 03:24

CIjVOn Thanks so much for the article post.Really looking forward to read more. Awesome.

Tyck till

Medlem!? Logga in fr att inte vara anonym!