Caipirinha

DRINKAR » ROMDRINK

Caipirinha är något av Brasiliens nationaldrink och baseras på den inhemska spritsorten Cachaça. Drinkreceptet var länge okänt utanför landets gränser men i samband med att cachaçan gjorde entré på den internationella marknaden så har Caipirinha gjort detsamma, med stor framgång.

I Brasilien så serveras Caipirinha i så gott som varje bar, restaurang och hem. I originalreceptet, som presenteras här, är det limefrukten som agerar smaksättare. I Brasilien blandas det dock varianter av Caipirinhas, under benämningen Caipifruta, med alla möjliga frukter såsom mango, kiwi, ananas och passionsfrukt. I vissa fall tillsätts även kondenserad mjölk.

Cachaça är, precis som rom, baserad på sockerrör. Skillnaden är den att rom vanligtvis framställs av melass och att cachaça är ett destillat av sockerrörssaft. Denna metod anses göra att sockersmaken bibehålls på ett bättre sätt. I ursprungslandet Brasilien så finns det flera tusen olika sorters cachaça. På baren Academia da Cachaca i Rio de Janerio erbjuds ett utbud på inte mindre än 3500 olika flaskor.

Här i Sverige är utbudet dock betydligt mer begränsat (fem sorter återfinns hos Systembolaget), vilket har resulterat i att cachaçan ofta ersätts av ljus rom (såsom Bacardi) - vilket egentligen inte gör något. Faktum är dock att detta drinkrecept går under ett eget namn; Caipirissima.

Varianterna av Caipirinha än fler än så, alla med egna namn. Om cachaçan istället ersätts av mörk rom så erhålles en Monte Cristo. Med vodka går drinken under namnet Caipiroska (eller Caipivodka). CaipirItaly använder sig istället av Campari Bitter. Utforska utbudet av de olika varianterna och hitta din egen favorit.

För övrigt så är ordet Caipirinha en så kallad diminutiv variant av ordet caipira - vilket fritt översatt innebär en person som kommer från landet, snarlikt den amerikanska benämningen "hillbilly". Numera innebär Caipirinha dock mycket sällan något annat än drinken Caipirinha.

Caipirinha's drinkrecept

4 - 6 cl Cachaça
En halv Lime i klyftor
1 msk Rörsocker eller råsocker

Vad som skall göras

Muddla limeklyftorna och sockret i botten av ett rocksglas (whiskyglas/tumblerglas). Att muddla innebär just att pressa ur juicen ur frukten direkt i glaset. Om en muddlerstav saknas går det lika bra att använda en vanlig sked eller dylikt.

Häll därefter på spriten och rör om. Fyll nu upp glaset med krossad is och tillsätt en drinkpinne och ett sugrör.

Taggar för Caipirinha

exotisk  

Verktyg: spara, dela & web2.0:a

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

30

JaonWerge skrev mndagen den 7 augusti 2017, kl 08:40

o0oiihq6dpth8sq24b

baidu

tg33w4id6a7x8hfa17

29

JasonCor skrev onsdagen den 26 juli 2017, kl 14:53

bn3pyymz72yram8a7c

baidu

baidu

7vd3t4a768jxwnd2px

28

MkaaToisk skrev tisdagen den 25 juli 2017, kl 04:21

kvtlctgz6jgwbn9epe

google

google

okl0duq094zwixh0r1

27

MichaelLeK skrev tisdagen den 4 juli 2017, kl 05:29

wh0cd646889 resource prozac buy tenormin

Tyck till

Medlem!? Logga in fr att inte vara anonym!