Cider

Cider är en term som innebär lite olika typer av drycker beroende på var i världen vi befinner oss. Cider kan vara såväl söt som torr, med variationer som befinner sig i den skalan. I Sverige är det den söta cidern som är populär och här innebär cider en alkoholbaserad dryck där alkoholen kommer från jäst päron- eller äpplevin. Utöver det är det fritt att tillsätta socker och andra smakämnen. Detta har bidragit till ciderns popularitet och det stora utbud som vi idag återfinner här.

Slumpa fram en cider | Sök inom cider

Cider: uppgång och fall!?

Cider har på senare tid formligen exploderat, och marknaden är idag översållad av diverse märken och sorter. Tiden då endast äpple- och päroncider fanns är sedan länge förbi. För ett par år sedan kom dock en lagstiftning som hårdare klassar vad som får kallas cider och vad som istället bör klassificeras som blanddrycker. Detta medförde bland annat att konceptet Xider fick bli Xide och att dessa produkter förpassades till kategorin blanddrycker.

Oavsett vilket är cider här för att stanna - och nya intressanta smakkombinationer dyker ständigt upp. Faktum är att vi i Sverige av många övriga nationer klassas som världsledande inom cider. Cider har dock fått se en allt starkare konkurrens från blanddryckerna, så hur framtiden ser ut är inte helt spikat för produkten.

Relaterat

Varför inte en bok om öl?

Kombinera mat och vin

"Kombinera mat & vin" är en lättförståelig bok som rakt på sak beskriver hur du som läsare på bästa sätt får ut det mesta möjliga när det gäller att kombinera mat med rätt sorts vin. Boken kräver inte ett överdrivet intresse utan riktar sig mer mot dig som tycker det vore kul att kunna servera ett vin som verkligen passar till maten.

Pris: 114 kr | Mer info / Köp | Visa böcker om öl