Svenska bryggerier

Har de en framtid eller går de snart i graven?

ARTIKEL | MNDAGEN DEN 4 JULI 2005

Den svenska bryggerinäringens problem och motgång är ingen nyhet - utan är snarare en process som pågått i decennier. Av de dryga 40 bryggerier som fanns i början av 1990-talet finns det idag endast ett 20-tal kvar. Dessutom har antalet anställda i branschen nästan halverats ifrån 6000 till runt 3500.

Konkurrensen blev i det närmaste benhård i och med inträdet i EU, och den öppna marknaden gav möjlighet för utländska producenter att konkurrera på helt nya villkor. Andra motgångar har varit den halverade försäljningen av lättöl och även folkölet har tappat rejält. Svenskarna har istället själva importerat lågprisöl ifrån gränsländerna, främst i Danmark och Tyskland. Men även smuggling och illegal försäljning har blivit en allt större "aktör".

Svaret i Sverige blev många gånger uppköp och fusioner, eller helt enkelt nedläggningar av bryggerier och anläggningar. På senare tid har man också försökt att konkurrera med egna lågprisöl, såsom Sofiero och Kung som snabbt nått försäljningstoppen på Systembolaget. Nästa steg har därefter varit att själva ge sig in i gränshandeln och erbjuda svenskarna sina produkter i bland annat Danmark och Tyskland.

Spendrups är en producent som har satsat hårt på denna metod, och de säljer idag en tredjedel av sin starköl i gränshandeln. Jätten Carlsberg har sedan tidigare haft varumärkena Carlsberg och Tuborg i gränshandeln, men erbjuder nu även Pripps Blå. Även Kopparbergs har produkter ifrån sin sortiment i gränshandeln och poängterar att "kan man inte sälja i Sverige får man sälja i Tyskland".

Framtiden då, går det att se ljust på den över huvudtaget? Jo, vissa glimtar går trots allt att skönja. Dels har debatten om Sveriges alkoholskatt (på runt 7 kr per liter öl, jämfört med Tysklands ca 90 öre) blossat upp, och dessutom anser vissa att gränshandeln trots allt nog kommer att tappa något då det kostar såväl besinspengar som tid.

Det främsta hoppet ser dock vi i att kundernas medvetenhet ökar och allt fler ställer högre krav på sina drycker. Allt fler och fler föredrar kvalitetsöl och kan hellre lägga några kronor extra för att erhålla det öl dem önskar för stunden. Vi på dricka.se månar självklart om detta och hoppas själva kunna bidra på något vis till stacken. Med andra ord få fler att inte beställa "en stor stark" eller ta en platta av första bästa öl vid nästa bolagsbesök.

Flera nya och mindre producenter ploppar upp. För inte särskilt änge sedan så nämnde vi Prippklubbens starkpilsner och Dugges är ännu ett Göteborgsförankrat projekt som vi önskar all lycka. Ett bryggeri som på liknande basis lyckats nå en hel del framgång, sedan satsningen 1996, är Nils Oscar på Kungsholmen i Stockholm - som nu har nått en produktion på runt 500 000 liter öl.

Gemensamt för dessa mindre producenter är att de utvecklar produkter med mer hantverksmässiga metoder och inriktar sig på kvalitetsöl framför lågpris. Vi hoppas att det i framtiden finns plats för de här aktörerna, som tillsammans kan utveckla branschen och även i fortsättningen bidra till en levande svensk ölkultur. 

Svenska bryggerier:s taggar

öl  

Verktyg...

Kommentarer

Ingen har kommenterat, varför inte bli först att tycka till!?

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!